Teološko-bioetičko vrjednovanje transhumanističke antropologije

20,00 €
s PDV-om
Težina: 0.98 kg

Ova knjiga plod je sustavnih znanstvenih istraživanja dr. sc. Odilona-Gbenoukpa Singba, beninskog svećenika na službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Doktorski rad pod istim naslovom uspješno je obranjen 2019. godine.

Riječ je o prvom sustavnom znanstvenom istraživanju transhumanizma općenito, i transhumanističke antropologije posebno na polju teologije u grani moralne teologije na hrvatskome govornom području. No, daleko se više nameće svojim sadržajem, kritičkim analizama, raščlambama, porukama i zaključcima u kojima autor pokazuje veličinu svojih intelektualnih i znanstvenih talenata oplemenjenih i usavršenih nadnaravnim darovima vjere, nade i ljubavi.

Ova knjiga doprinosi svojevrsnom osuvremenjivanju moralne teologije u kontekstu kritičkoga suočavanja sa suvremenim i aktualnim bioetičkim izazovima koji zahtijevaju prikladnu dijalošku otvorenost i razboritu prosudbu.

Istraživanje dr. Odilona pokazuje da transhumanistički pokret koji cilja na povećanje i poboljšanje fizičkih, fizioloških, psihičkih, mentalnih i emocionalnih sposobnosti čovjeka sa znatnim produženjem životnoga vijeka, nije samo pokret slijepog i banalnog povjerenja u tehnološki napredak, već nosi utopijsku čežnju za nadilaženjem onoga ljudskog u ljudskoj vrsti, kako bi došao do nove vrste »čovjeka«.

Kakva je budućnost čovjeka i samog pokreta; odgovor ovisi o smjernicama koje želimo dati tehnološkom napretku, o sadržajima koje želimo unijeti u umjetne inteligencije, robotiku i u ljudski genom s jedne strane, i o shvaćanju ljudske ranjivosti, duše, svjesnosti, slobode i biomedicinskog poboljšanja životnih uvjeta, s druge strane.

9104060
978-953-11-1389-2
Kršćanska sadašnjost u suizdanju s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Zagreb
I. suizdanje, Zagreb
Tvrdi
2021.
17 x 24; 404 str.
Izvan nizova

Možda će Vam se i ovo svidjeti