Paul Tillich

Teolozi dvadesetoga stoljeća

50,00 kn
s PDV-om

Paul Tillich (1886. 1965.) bio je jedan od najuglednijih protestantskih teologa XX. stoljeća. Kao što je on i sâm volio opisivati svoj intelektualni put, postavio se na razmeđe, na ono tlo na kojem se može stajati a da se ne bude zatvoren u nešto strogo ograničeno; to je razmeđe zapravo najbolje mjesto za postizanje znanja.

Polazeći od te pozicije, koja također održava njegov osobni život (između ostalog, nakon što mu je nacistički režim zabranio poučavanje, morao je iseliti u Sjedinjene Države), ovaj luteranski teolog izrađuje teologiju koja daje odgovore: Odgovara na pitanja implicirana u stanju snagom vječne poruke i sredstvima koja joj pruža to stanje na čija pitanja ona odgovara.

Načelo koje vodi takvu teologiju je suodnos, odnosno uspostavljanje međuodnosa između egzistencijalnih pitanjâ i teoloških odgovorâ. Na taj je način također moguće ostvariti transformaciju kršćanstva, u kojoj se jasno pokazuje da religija i kultura nisu alternative, već se isprepleću sve do te mjere da je religija supstancija kulture a kulturna forma religije.

Kritiziran zbog ovog smještanja na razmeđe, ostaje ipak stvarateljem jedne nove apologetike, kadre izreći kršćansku poruku čovjeku njegova vremena.

9270440
978-953-11-0261-2
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2008.
12,5 x 20 cm; 99 str.
Polazišta